Kijkavond 20 januari 2017

Door het aanhoudende, mooie winterweer werd onze eerste geplande vrijdagse kijkavond een succes. Het vroor weliswaar drie graden maar het was windstil en de lucht zo droog dat we geen last hadden van beslagen lenzen of spiegels en al helemaal geen ijsafzetting  op de telescopen. Dat is een paar jaar geleden wel eens anders geweest.
Op de foto hieronder van de voorbereidingen (het licht was nog aan) zie je drie van de vijf kijkers die we opgesteld hebben. De vierde gaat net schuil achter de man met de handen op de rug. De vijfde (niet zichtbaar) is een klein geel ding, ons “Kuiken”, ook een telescoop maar van een heel bescheiden formaat, eigenlijk meer een super-verrekijker.

Begonnen met Venus en Mars te bekijken want die zouden een uurtje later al te laag staan en tegen het einde van onze kijkavond zelfs al onder zijn. In het zuidoosten stond Orion die steeds hoger kwam en dan is natuurlijk de Orionnevel hèt object voor de liefhebbers. Met een speciaal groen filter voor het waarnemen van zuurstof-fluorescentie was goed te zien hoeveel van dat groene licht de Orionnevel uitstraalt, een bewijs dat daar relatief veel zuurstof atomen aanwezig zijn. Normaal zie je de nevel tussen heldere sterren staan maar met het filter overheerste de nevel zelf en waren de sterren juist zwakker.
Andere objecten die we bekeken hebben waren: De dubbele open sterrenhoop h- en chi-Perseus, de open sterrenhopen M44 (Beehive), M52 , M35 en natuurlijk ook (met verrekijker) de Plejaden en Hyaden.
En dan de “opwarm-pauze” met warme chocolademelk en koek.

Gedurende de avond werd de lucht steeds helderder en konden er mooie foto’s gemaakt worden. Een heel mooi object dat we ondanks de lichtvervuiling toch nog in beeld kregen was de Bubble-nebula (NGC7635). De hierboven genoemde open sterrenhopen en ook de Andromeda nevel (het “zuster”-sterrenstelsel van onze Melkweg op zo’n 2,2 miljoen lichtjaar afstand) kwamen mooi in beeld. Tot slot (zonder foto) lukte het ook om de planetoïde Vesta in het vizier te krijgen, als eerste zelfs in het “Kuiken”, daarna, na enig zoekwerk, ook in een van de grote kijkers!

Door op de foto’s hieronder te klikken krijg je de foto in het oorspronkelijke formaat van 5184 x 3456 pixels.


Dubbele open sterrenhoop h- en chi-Perseus


M52


M35


Andromedanevel


Bubble Nebula NGC 7635

Een geslaagde “star-gazing” avond!