Een heldere maandagavond, 14 februari 2017.

Altijd mooi als het op onze maandagavond bijeenkomst helder is. Dan richten we onze telescopen op interessante objecten aan de hemel, een praktijkles die meer zegt dan –tig theorielessen.
Dit voorjaar is Venus weer onderweg om ons door de binnenbocht in te halen op onze rondjes om de zon en daarom prijkt onze zusterplaneet elke avond aan de zuidwestelijke hemel kort na zonsondergang als de aller helderste “ster” aan het firmament. In de telescoop zien we Venus nu als een “maan”sikkeltje, duidelijk alweer minder ver verlicht dan 16 januari (zie “Venus in beeld” op deze site).

En net als tijdens onze kijkavond van 20 januari kregen we Vesta weer in beeld (en op de foto), duidelijk al een stuk opgeschoven tussen de sterren, op de foto hieronder aangewezen met twee streepjes. Vesta is een planetoïde van ca. 400 km diameter (aarde diameter is 12700 km). Ze staat verder weg dan Mars en in onze telescopen blijft Vesta dan ook maar een lichtpuntje.

Met dank aan NASA ’s satelliet Dawn hieronder een close-up van Vesta.

Sterrenbeeld bij uitstek deze tijd van het jaar is Orion met daarin de prachtige Orion nevel. In de telescoop zie je prachtig de nevel en de vier zgn. trapeziumsterren. Onze ogen zijn niet in staat om in de nevel ook kleur te zien, daarvoor is deze te lichtzwak. Maar op de foto wordt dat wel even anders. Hieronder één van de vijf foto’s zoals we die maakten deze avond.

Gebruikmakend van alle foto’s en na bewerken daarvan door een deskundige, bevriende relatie komen aanzienlijk meer prachtige details aan het licht.

Alweer een heel geslaagde avond.