Alweer een jaar voorbij: Waterwerk 7 juni 2019

Ons Ockellariumjaar 2018-2019 hebben we weer feestelijk afgesloten met een avondje waterraketten bouwen en lanceren. Nieuw dit keer (op aangeven door een van onze leden) was een betere methode van het meten van de hoogte die onze waterraketten bereikten. Met het volgende plaatje, ontleend aan een website van NASA (https://www.grc.nasa.gov/WWW/K-12/rocket/rkthowhi.html), is dat het eenvoudigst duidelijk te maken.

Twee waarnemers, op 30 meter afstand van elkaar noteerden van iedere lancering de hoogte-hoek en de richting waarin zij het hoogste punt zagen. Hieronder liggen op het gras een hoogtemeter, de cirkel die gebruikt werd om de richting in te schatten, het 30 meter lange touw dat de middelpunten van twee van die cirkels verbond (en dan ook nog de meetstaat, de raket en de voeten van een van de waarnemers)

In volgorde van lancering staan hieronder de gemeten hoeken en daaruit berekende hoogtes. De meeste waterraketten werden afgeschoten met tot 4 bar opgepompte inwendige druk alleen de laatste twee ietsje minder. Die laatste twee waren ook kleiner en kwamen niet hoog. Het waren halve liter flesjes tegen alle andere anderhalve liter.

Er stond een stevige en ook wat “fladderige” wind waardoor mogelijk een aantal vluchten niet zo mooi verliepen maar een paar exemplaren haalden toch bijna de theoretische hoogte van tegen de 70 meter. Een geslaagde avond met speciale dank aan onze gastheren van SVE Einighausen voor het gebruik van hun sportvelden.