logo_new Onze naam is het Ockellarium. Wij zijn de sterrenwacht van de scholengroep Trevianum te Sittard.

Onze sterrenwacht is in 1987 opgericht voor leerlingen van het toenmalige College Sittard. Het is een zogenaamde buitenschoolse activiteit. Dat betekent dat leerlingen die interesse hebben lid kunnen worden. De naam ontleenden we aan onze Nederlandse astronaut Wubbo Ockels die in 1987 op bezoek was om de officiële opening te verrichten.

Wij komen op maandagavond van 19:00 tot 21:00 uur bij elkaar. Ervaring of kennis is niet noodzakelijk. We hebben twee groepen: een beginnersgroep en een groep gevorderden.
De beginnersgroep wordt in een rustig tempo uitgelegd wat sterrenkunde is, wat een ster is, hoe het zonnestelsel in elkaar zit, etc. Dit is een stukje theorie dat noodzakelijk is voor iedereen die iets met sterrenkunde wil gaan doen. Sterrenkunde bestaat natuurlijk niet alleen uit theorie. Als het helder is, dan vertrekken we naar buiten. Hier wordt geleerd sterrenbeelden te herkennen en hemellichamen te observeren. We gebruiken hiervoor diverse telescopen.
De gevorderden gaan wat dieper in op de materie. In deze groep verlaten wij het zonnestelsel om ons meer te gaan richten op wat er nog meer is. Donkere materie wordt zo helder gemaakt.
Tijdens vakanties hebben we geen bijeenkomsten. Ook plannen we geen bijeenkomsten in proefwerkweken.

We proberen zo veel mogelijk buiten te kijken. Helaas laten de weersomstandigheden in ons land dat niet altijd toe. Ook moeten we rekening houden met het feit dat de volgende dag weer een gewone schooldag is en de leerlingen dus voldoende nachtrust moeten krijgen. Daarom proberen wij ook een drietal keren per jaar op vrijdagavond bij elkaar te komen. Deze waarneemavonden vinden niet op school plaats, maar bij een van de leiders. Omdat het vrijdag is kunnen we de avond ook wat langer laten doorgaan.

Daarnaast organiseren we een aantal excursies. Twee excursies vinden plaats op de maandagavond: we gaan een avond op bezoek bij het eXplorion, de voormalige sterrenwacht Schrieversheide in Brunsum en we gaan een avond naar het Europlanetarium in Genk.
De derde excursie is de afsluitende excursie in mei. Dan gaan we op een zaterdag een hele dag weg. Meestal zoeken we voor die dag een astronomische bezienswaardigheid en nog een andere leuke attractie.

Als je leerling bent van het Trevianum en interesse hebt, kom dan eens vrijblijvend langs op een maandagavond. Je kunt op de jaarplanner zien wanneer de volgende bijeenkomst is. De bijeenkomst begint om 19:00 uur en we zitten in de natuurkunde lokalen van het oude gebouw (dus rond kamer 220).

Write a Reply or Comment